Rosana Pinheiro

Contact: e-mail: therapie.rosana@gmail.com // gsm: 0487 990 445

Specialisatie: Dans- en bewegingstherapie, Sensorimotor psychotherapie (trauma therapie), yoga (therapie).

Wie ben ik?

Meer dan 30 jaar ben ik gepassioneerd door het dansen. Ik verhuisde van mijn moederland Brazilië naar Europa om studies en carrière als professionele hedendaagse danseres na te jagen. Professioneel dansen was een veelzijdige ervaring; bitter en zoet; bevrijdend en interessant echter een veeleisende job in een competitieve wereld. Na mijn studies in Amsterdam volgde ik een parallelle weg om dans- en bewegingspsychotherapie te studeren. Dit bleek echter een boeiend carrière wending te zijn.

Een veilige plek creëren waarin mensen hun unieke verhalen kunnen vertellen en hiermee experimenteren, is iets waar ik enorm dankbaar voor ben. Na jaren ervaring als danseres en docente en later als yoga lerares werk ik nu ook als psychotherapeute. Ik ben geëngageerd in het begeleiden van anderen naar een meer bewust en authentiek leven. In mijn werk geef ik niet meer alleen aandacht aan vorm en techniek (de buitenkant) maar even goed aan het denken, voelen, en expressie (de binnenkant). Ik ben geïnteresseerd in hoe wij onze krachten en vermogen kunnen ontdekken juist door onze kwetsbaarheid te gaan erkennen.

“There is a crack, a crack in everything, that’s how the light gets in”

Leonard Cohen

Tijdens therapie ga je opnieuw verbinden. Ik geloof dat (psychische) aandoeningen opkomen wanneer men hun natuurlijk evenwicht wordt belemmerd: van een staat van flow en ritme naar een plek van fragmentatie en stagnatie.

Beweging en dansen worden persoonlijke, speelse handvaten om zichzelf te verkennen, te onderzoeken, te kunnen uiten en aanvaarden, te verwerken. Naargelang we groeien, kunnen er zich negatieve gedragingen of foutieve emotionele patronen ontwikkelen ten gevolge van bepaalde moeilijke omstandigheden. Deze copingmechanismen worden vaak gebouwd om te kunnen overleven. Echter geloof ik in iedereen zijn kwaliteiten ondanks hoe zwaar en belemmerend deze processen initieel zijn. Therapie kan daarom bepaalde verborgenheden openen of ontdekken om er vervolgens licht door te laten schijnen.

In 2011 werkte ik als danstherapeute in een instelling voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking en vanaf 2014 ook binnen het zorgteam op de psychiatrische afdeling van de gevangenis in Antwerpen. Nu werk ik met adolescenten op afdeling kind en jeugdpsychiatrie in een samenwerking met jeugdbijstand. Hiernaast werk ik in de groepspraktijk Creatieve Therapie Antwerpen.

Interesse- en studievelden:
Dans- en bewegingspsychotherapie, Laban Movement Analysis, dansimprovisatie, yogatherapie, somatische psychotherapie, Sensorimotor psychotherapie, trauma en hechting, complex trauma, behandelingen van seksueel misbruik, geweldloze communicatie, positieve discipline…