Charlotte Cornelis

Contact: email: info@charlottecornelis.be // GSM: 0494311856

Specialisatie: Muziektherapie

Opleidingen: Praktijkgerichte orthopedagogie & creatieve therapie (medium muziek)

Expertise: Trauma en hechting, complex trauma, ontwikkelingsstoornissen, su├»cidepreventie, geweldloos verzet, nieuwe autoriteit, Sherborne, institutionele pedagogiek, Signs of Safety, Thematische Muzieksculpturen 

Beroepsvereniging: Ik ben lid van de Belgische Vereniging voor Creatieve Therapie ( BVCT).

Wie ben ik

Ik ben Charlotte Cornelis, muziektherapeut bij Creatieve Therapie Antwerpen. Bij mij kunnen kinderen, jongeren en (jong)volwassenen terecht voor muziektherapie.

Sinds jonge leeftijd werd de gitaar mijn vaste partner. Naarmate mijn passie groeide werd ook mijn muzikale palet breder met zang, piano en verschillende snaarinstrumenten. Dit ontwikkelde zich verder tijdens de opleiding klassieke muziek in de Kunsthumaniora te Antwerpen. Vanuit een grote interesse naar de mens en zijn ontwikkeling, studeerde ik daarna Orthopedagogie aan de Karel De Grote Hogeschool te Antwerpen.

Als praktijkgerichte orthopedagoge was ik de afgelopen tien jaar reeds werkzaam bij diverse doelgroepen zowel binnen de bijzondere jeugdzorg als VAPH-voorzieningen (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap)  waar muziek steeds de rode draad was binnen mijn begeleidingstrajecten. Binnen vele settingen hanteerde ik een muziekatelier.

Het werd me steeds duidelijker dat muziek een toegevoegde waarde heeft op de ontwikkeling van een persoon en zijn omgeving. Muziek zorgt voor verbinding. Na het geven van muzieklessen in Ghana besloot ik beide passies te willen combineren en begon de studie Creatieve Therapie aan de Artevelde Hoge school te Gent. Mijn muziektherapeutische ervaringen ontstonden in de Kinder- en Jeugdpsychiatrie te AZ Nikolaas, het geven van muziektherapie aan vluchtelingenkinderen op een lagere school en in een centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning (CKG). Momenteel werk ik als crisismedewerker binnen het crisisteam-18 in het CAW waardoor het zoeken naar stabilisatie, verbinding en herstel in erg acute crisissituaties me erg bekend zijn.

Daarnaast engageer ik me in diverse muzikale projecten.

Ik begeleid muzikale ateliers en workshops voor kinderen bij o.a. muziekstudio ‘De Kiem’, een muzikale vleugel in de Blikfabriek. Spelenderwijs muziek spelen en beleven staan tijdens deze workshops centraal. Indien er specifieke vragen zijn voor een muzikaal aanbod op maat, mogen deze steeds bevraagd worden. 

Bij VZW Kleinnood werk ik sinds enkele jaren als vast liedschrijver en gastmuzikant. Kleinnood werd opgericht door twee medestudenten muziektherapie, Femke Bauwens en Manon Misonne. Kleinnood schrijft persoonlijke liederen voor ieders bijzonder verhaal. De liederen gaan over dapper verdriet, kleinmoedigheid en moedige kwetsbaarheid. 

Interesse of vragen? Neem dan vrijblijvend contact op via mail!

Zelfstandige in bijberoep met als ondernemingsnummer: 0784.306.960