Muziektherapie

Wat is muziektherapie?

Muziektherapie is een ervaringsgerichte therapievorm waarbij muziek gebruikt wordt om emoties en gedragingen in beweging te brengen. Gevoelens zijn vaak moeilijk bespreekbaar. Via muziek wordt hierbij stilgestaan zonder woorden te moeten gebruiken binnen een veilig kader. Moeilijke situaties of trauma’s slaan zich vaak op in het lichaam waardoor muziek een klankbord kan zijn. Spelenderwijs zoeken we naar een muziekbeleving die bij elk individu past: muziek spelen, muziek beluisteren, improviseren of songwriting. 

Muziek kan je helpen aan de slag te gaan met moeilijkheden op emotioneel, sociaal, gedragsmatig of cognitief vlak. Muziek helpt kinderen, jongeren en volwassenen om te gaan met hun moeilijke situatie. Samen zoeken we naar een manier om deze moeilijke situatie te verwerken en te verteren aan de hand van muziek. 

Praktisch

Gewoonlijk duurt een sessie muziektherapie één uur, maar afhankelijk van individuele noden kan dat worden aangepast! 

Tijdens een intakegesprek overlopen we samen met ouder(s) en minderjarige wat er moeilijk loopt, wat jullie belangrijk vinden en wat jullie verwachten van dit therapeutisch traject. Het eerste gesprek kan met of zonder minderjarige zijn, afhankelijk van de leeftijd, moeilijkheden en noden van jullie kind. (Jong)volwassenen kunnen alleen of met een partner/ vertrouwenspersoon kennis komen maken. 

Muzikale voorkennis is niet nodig! Indien kinderen jonger zijn dan 6 jaar kan er samen bekeken worden of de we therapie samen met een ouder laten doorgaan. Ook gedurende individuele trajecten met minderjarigen kan er gezinstherapie plaatsvinden als dit gewenst is, op het ritme van het kind. 

Interesse of vragen? Neem dan vrijblijvend contact op via mail!