“The mind is like the wind and the body like the sand: if you want to know how the wind is blowing you can look at the sand.”
_ Bonnie Bainbridge Cohen
Wat is Dans-en bewegingstherapie (DMT)?
Dans- en bewegingstherapie is een holistische psychotherapeutische aanpak met de focus op verkenning van lichaam en zijn bewegingen om positieve veranderingen voor het individu te bevorderen.
Het innerlijke belevingswereld in beweging brengen
Tijdens de sessies ontdekken de therapeut samen met jou bepaalde thema’s niet alleen verbaal maar via het lijf. Door systematische observatie (Laban Movement Analysis) worden bewegingen en mogelijke veranderingen hierin gekoppeld aan interventies. Met begeleiding van therapeute ga je in exploratie. Op jouw eigen tempo ga je via klein of groot te bewegen in contact komen met jezelf, met wat er leeft in je innerlijke wereld op dit moment. In dit proces word je bewust van lichamelijke tekenen en blokkades, geef je expressie en benoeming aan stilstaande emoties, geef je (nieuwe) betekenis aan de ervaring, kom je tot nieuwe inzichten en gedrag.
Het lichaam liegt nooit
Wanneer we praten kunnen we vaak op een behoedzaam manier kiezen precies wat wel en wat we niet gaan vertellen, of vinden we zelfs moeilijk de juiste woorden, of komen tot besef dat het “over praten” niet meer helpt. Via beweging spreken onbewuste lagen uit en praten we dus op een transparant manier. In DBT geloven we dat er denken, emotionele en traumatische patronen te zien zijn in onze houding, gebaren en beweging, met andere woorden, in ons lijf. Praten hoort er ook bij, maar vanuit de huidige ervaring.
Je bent als volgt uitgenodigd op een ontdekkingsproces waar je zich laat zien via je “unieke dans”. Via deze dynamische maar ook intieme weg vindt het lichaam de ruimte om haar waarheid te tonen, om openlijk te voelen en verwerken om zo opnieuw connectie en evenwicht te maken.
Ik gebruik verschillende technieken en methodes uit dans en-bewegingstherapie, hedendaagse dans, somatische praktijken en yoga telkens aangepast aan de huidige noden van de cliënt. Dit kunnen zijn specifieke improvisaties gebaseerd op beweging, mindfulness, dans, spel, vaak met behulp van materiaal (props).
Er is absoluut geen vereiste te “kunnen dansen” om deze therapie te doen! Binnen DMT wordt “dansen” als een ruim begrip gezien. Een gebaar, een ademhaling, een wandeling in de ruimte zijn voorbeelden van “de dans” tijdens therapie. Heb je een lijf? Dan ben jij geschikt om DMT te proberen.
Voor wie?
Zij die willen leren luisteren naar hun lichaam, zichzelf willen verkennen doorheen lichaamswerk, zich willen leren kunnen ontspannen en reguleren, zijn welkom op de dansvloer. Ook kinderen, jongeren en volwassen die worstelen met psychische of emotionele problemen, trauma gerelateerd klachten (verlies van een geliefde, misbruik, depressieve klachten, angst klachten, relatie problemen, etc…).
Hoe begin ik eraan?
Tijdens een vrijblijvend intake gesprek leren de cliënt en de therapeut elkaar kennen, bekijken ze de (hulp)vragen en worden verdere afspraken gemaakt. Ook kan je altijd bellen of mailen met vragen.
Studies:
Affect Regulerende Vaktherapie methode 2019
Roer/ Het Kennisnetwerk Vaktherapie, Nederland
Master dance therapy (MDaT), 2009 – 2012
Codarts, university of the arts, Rotterdam
Yoga teacher training 2013 – 2014
Antwerp Yoga, Antwerpen
Bachelor Hedendaagse dans 2003 – 2007
HBO Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten, Amsterdam
(Vandaag Expanded contemporary dance departement)
Lidmaatschap:
Belgische Vereniging voor Creatieve Therapie BVCT
De Nederlandse Vereniging van Danstherapie NVDAT
Zelfstandige in bijberoep met Ondernemingsnummer BE0552 537 239
Inspiratie links:
Various short films about DMT via American Association of Dance Therapy:
https://www.youtube.com/channel/UCPbg1AA1-F7ghNVlstpNVPQ
Film trailer DMT 1:35 and full documentary 24:55 via European Association of Dance Therapy: